Llojet e te drejtes

Dallimet ne mes te grupeve  rezultojne nga strukturat e grupit e cila mund te jete e ndryshushme duke filluar nga perkatesia etnike,kulturore,besimi fetare deri te menyrat e organizimit qe munde te jene gjithashtu te ndryshme  varsisht nga perberja e grupit.

-Sociologjin e se drejtes e perkrahin dhe e mbeshtesin mendimin se “grupet e vecanta  kane mundesi dhe force per krijimin e te drejtes dhe per nga keto grupe burojne llojet e se drejtes te cila jane te ndryshme si :E drejta shtetrore pozitive,e drejta operuese e cila funksionn ne ndermarrje,e drejta familjare etj.

-Shkenca juridike njeh te drejten objective,te drejten subjective dhe ate pozitive.

– Gurvici llojet e te drejtes I klasifikon sipas llojeve te mardhenieve shoqerore apo formave te shoqerizmit dhe sipas shtresave shoqerore duke e vene ne realcion te drejten me shtres ne shoqeri.

-Te drejten sipas formave te organizimit shoqeror jane:E drejta shoqerore,e drejtanderindoviduale,emases,e drejta e bashkesive te gjera,te bashkesive te ngushtae drejta e ndarjes,e bashkimit si dhe e drejta e strukturave te perziera.

-Te drejten sipas shtresave shoqerore sipas Gurvicit jane:e drejta paorganizuar ,e drejta e organizuar ,e drejta e caktuar me pare vetem per nje rast qe nenkupton percaktimin e te drejtes nese paraqiten raste te caktuara si:fatkeqesia natyrore,gjendja e jashtezaknshme ,konfliktet apo rezikimi I sistemit te se drejtes.

Per percaktimin e llojeve te se  drejtes ne baze  te organizimieve shoqerore flet edhe Zhan Karbonje I cili thot se grupacionet e vecanta e zbatojne te drejten e cila eshte ndryshme nga e drejta shtetrore Ky flet per llojet e dukurive shoqerore te cilat jane baze per krijimin e se drejtes si fenomen juridik.Ato dukuri jane:dukurit individuale qe mund te jete rreguillimi I mirsjelljes ne mjekesi ne mes te personelit dhe pacientit,rregullat e vecanta Brenda nje komune si parkim I veturave apo marveshja per te mbajtur pastertin e saj.

-Zbatimi I te drejtes ne praktik behet perms normave.Disa mendimtare normat juridike I ndajne ne dy grupe :ne normat juridike sociologjike dhe ne normat juridike shtetrore keto dy grupe dallojne ne mes veti duke filluar prej karakteristikeve qe I percaktojne deri te origjina dhe niveli I ndikimit te tyre ne shoqeri.

Silver Pytur në May 29, 2017 në Literaturë.
Komentoni
0 Përgjigje

Përgjigja juaj

Duke postuar përgjigjen tuaj, ju jeni dakord me privacy policy dhe terms of service.